Ένας σκελετός που χρονολογείται περίπου στο 342 π.Χ και πιθανολογείται ότι ανήκει στον πρώτο εργάτη του μετρό της Θεσσαλονίκης, ήρθε σήμερα στο φως στο εργοτάξιο όπου σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες κατασκευής του έργου.
Στο σημείο έχουν ήδη μεταβεί αρχαιολόγοι του ΚΑΣ, που θα μεταφέρουν τον σκελετό στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης προκειμένου να μελετηθεί και να χρονολογηθεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για έναν άντρα γύρω στα 35, δίπλα στον οποίο βρέθηκε μία αξίνα και μια μικρή μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία αναγράφονται αθλητικές ειδήσεις της εποχής.
Το γεγονός αυτό, λένε οι αρχαιολόγοι, δείχνει ότι ο άνδρας είναι πιθανό να ήταν ένας από τους εργάτες της αρχικής σήραγγας, η κατασκευή της οποίας εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει την εποχή του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.
Η ανακάλυψη του σκελετού έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη για επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του μετρό της συμπρωτεύουσας, σε εκδήλωση για την 254η επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του μετρό της συμπρωτεύουσας.
Δηλώσεις από την Αμφίπολη έκανε και η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, η οποία θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή προκειμένου να συμμετάσχει στην αξιολόγηση των ευρημάτων.
«Πρόκειται οπωσδήποτε για ένα εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Η επιβεβαίωση ότι πράγματι το μετρό της Θεσσαλονίκης είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται από την αρχαιότητα στο σημείο αυτό αποτελεί πολύ σημαντική ανακάλυψη. Για μας, αποτελεί ένα μνημείο εξίσου μυθικό με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»